Eindelijk gevoeld wat een cocktail voelt als hij geshaket is. Onvoorstelbaar wat een wind vannacht. Min. Windkracht 8, en in de ochtend nog steeds. Helaas zijn de Bisons en prairie dogs er niet om ons uit te zwaaien als we rond 8:30 uur weggaan.

Gelukkig hebben we grotendeels rugwind waardoor de overlast met rijden meevalt. Na anderhalf uur zijn we in Lubbock en gaan bij Mac langs voor de koffie en een overnachtingsadres te regelen. Helaas zit in Carlsbad alles al vol en reserveren uiteindelijk de KOA, die op 50 km van Carlsbad ligt. We gaan door en voor de lunch stoppen we bij restaurant Hong Kong in Brownfield. Bijna rijden we het dak van het restaurant, maar met zo’n slechte kwaliteit van eten is dat haast geoorloofd 😁. We gaan door en verruilen Texas voor New Mexico. Het landschap wordt een stuk rauwer, en de olievelden domineren de desert.New Mexico Oil Fields

Aangezien we overgegaan zijn van Central Standard Time naar Mountain Standard Time hebben we een uurtje winst en komen al om 3 uur op de KOA aan. Kunnen we er nog een wasje tegen aan gooien.

Daarna tijd voor de BBQ met spareribs en sausages. Uiteraard ook met gezonde sla en fruit. Daarna nog een ommetje gemaakt waarbij we gewaarschuwd werden voor de vele ratelslangen daar. Al pratend met een pensionada nomaad uit Californië iets gehoord over de gevaren van de slang en waarop te letten. Vooral de kleine jonge slangen zijn gevaarlijk. De grote weten dat ze ons toch niet kunnen eten en bewaren hun gif liever.

Terug naar de camper en de temperatuur is inmiddels te laag om nog buiten te zitten en sluiten we de avond in de camper rustig af.

Vandaag een verrassende dag. De Carlsbad Caverns en de Guadelupe Mountains gaan niet door daar de lift in de Caverns in onderhoud is (!). Het bleek dat twee maanden geleden een aantal mensen 3 uur hebben vastgezeten in de lift en er het nodige achterstallige werk was wat nu tot eind mei zou duren. We kiezen dan ook om de route over de bergen naar White Sands Monument te nemen.Cloudcroft

De route gaat dan naast de bergen wederom langs vele olievelden die New Mexico rijk is. Daar voorbij gaan we de bergen in waar we op een maximale hoogte van ruim 2800 meter komen in het plaatsje met de toepasselijke naam Cloudcroft. Een heel mooie route die nog fraaier wordt als we afdalen met uitzicht op de White Sand en de stad Alamogordo. Daar gaan we lekker rondkijken en wat hikes doen.

De duinen van White Sands National Monument bestaan niet, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, uit zand, maar uit puur gypsum (gipskristallen). De duinen beslaan in totaal een oppervlakte van meer dan 700 km², en is het grootste gypsumveld ter wereld. Een groot deel va dat gypsumveld (60%) ligt op militair terrein, de White Sands Missile Range. De overige 40% vormt het White Sands National Monument.
Het duinenveld ligt geheel in de Tularosa Basin. In de omliggende bergen komt veel gypsum voor; al miljoenen jaren door regen- en smeltwater wordt opgelost en meegevoerd naar dit laag gelegen basin. Van daaruit kon er geen verdere afvloeiïng van het water plaatsvinden. De hete zon en droge wind zorgden er voor dat het water verdampte; de mineralen bleven achter en kristalliseerden, zodat uiteindelijk alleen het pure, witte gypsum overbleef.

De harde wind, vrijwel altijd vanuit het zuidwesten, verplaatste de gipskristallen naar het noordoosten. Daar hebben zich dus de duinen gevormd, waaraan het park haar bekendheid te danken heeft. Het duinenveld verandert ook nu nog steeds, de meest actieve duinen kunnen per jaar ongeveer een meter in noordoostelijke richting opschuiven. Er zijn echter ook stabiele duinen, die nauwelijks meer veranderen.

White Sands

Het is alweer na 12 uur en in het park gaan we in de camper eerst een broodje. Daarna erop uit en achtereenvolgens de Intersection trail en de Nature wild trail gelopen. Met de zon aan een stralend blauwe hemel kost dat door het – soms mulle – zand een hoop energie. Gelukkig hadden we voldoende te drinken bij ons. Vooral de Nature trail is prachtig en ook opvallend rustig, terwijl het park – het is immers weekend – best druk is. Maar Amerikanen en lopen …. dat zijn aparte dingen.

White Sands

Aan het eind van de dag bezoeken nog even de giftshop en gaan dan verder richting ons overnachtingsplaats in Las Cruces, Haciënda RV resort. Even wat drinken en uitrusten alvorens naar de andere kant van de weg te gaan voor een diner bij de Cracker Barrel en de boodschappen bij Walmart.

Bij de Cracker Barrel vast een lekkere Ribeye genomen als opwarmertje voor mijn verjaardag.  Uiteindelijk zijn we pas om 9 uur weer in de camper en dan start nog even de zoektocht naar wat overnachtingsplaatsen voor de komende dagen, alvorens om 12 uur getoast kan worden op mijn  verjaardag. Met een mooie kaart en een versierde camper is het net een echte verjaardag :-).

Statistieken
DAG 1

Weer : Zonnig en een sterke wind die in de middag gaat liggen
Temperatuur : Max. temperatuur vandaag rond 20 graden
Gereden : 284 mijl (469 km)
Totaal 3250 km

DAG 2

Weer : Zonnige dag
Temperatuur : Max. temperatuur vandaag rond 29 graden
Gereden : 214 mijl (343 km)
Totaal 3593 km