Charleston is de oudste en grootste stad in de Amerikaanse staat South Carolina. De stad ligt net ten zuiden van het geografische middelpunt van de kustlijn van South Carolina en ligt aan de haven van Charleston, een inham van de Atlantische Oceaan die wordt gevormd door de samenvloeiing van de rivieren Ashley, Cooper en Wando.
Wij pakeren de wagen nabij het visitor center en halen daar eerst de nodige informatie, waarna we aan onze wandeling via King Street en over Marion Squuare waar de South Carolina Military Academy is gevestigd naar de Charleston City Market.
De City Market, of Central Market, is een historisch marktcomplex in het centrum van Charleston. Opgericht in de 1790, strekt de markt zich uit over vier stadsblokken welke start bij Meeting Street en eindigt aan het water bij East Bay Street. De markthal is beschreven als een gebouw met de “hoogste architectonische ontwerpkwaliteit”.
Tegenwoordig verkopen de verkopers van de stadsmarkt souvenirs en andere items, zoals de zeer dure Gullah-sweetgrass baskets.
We wandelen door en gaan naar de Bay met uitzicht op de Arthur Ravenel Bridge. Verder langs het water en door Waterfront Park richting Rainbow Row.
Rainbow Row is de naam voor een reeks kleurrijke historische huizen in Charleston. Het vertegenwoordigt de langste aaneenschakeling van Georgische rijtjeshuizen in de Verenigde Staten. De naam Rainbow Row werd bedacht naar de pastelkleuren die ze hadden geschilderd toen ze in de jaren 1930 en 1940 werden gerestaureerd.
Vanuit deze kleurrijke buurt nemen we na de lunch de donkere kant van Charleston onder de loep, het slavernij verleden. Op zeker moment tijdens de slavernij kwam maar liefst 35-40% van de slaven via Charleston de Verenigde Staten zijn binnen.
We lopen via de Chalmers Street de Old Slave Mart binnen.
The Old Slave Mart is een gebouw waar in de 19e eeuw de slaven werden verhandeld. Gebouwd in 1859, wordt het gebouw beschouwd als de laatste nog bestaande slavenveiling in South Carolina. Nu is het gebouw een museum sinds 1938, maar met name de laatste decennia groter en interessanter. Het Old Slave Mart Museum is het eerste Afrikaans-Amerikaanse museum in de USA en wordt vaak bemand door individuen die hun geschiedenis kunnen traceren naar Charleston-slaven.
Het verhaal van de slavernij komt in het museum duidelijk naar voren. Er is een interview met een voormalige slaaf dat fascinerend is.
De Old Slave Mart was oorspronkelijk onderdeel van een slavenmarkt bekend als Ryan’s Mart. De markt werd in 1856 opgericht door raadslid Thomas Ryan, nadat een verbod op openbare slavenveilingen door de hele stad tot illegale praktijken leidde. Slavenveilingen werden nu hier gehouden tot ongeveer 1863. In 1865 bezette het leger van de Unie Charleston en sloot Ryan’s Mart.