Deze route gaat vanaf Deception Pass State Park op Whidbey Island. naar Vancouver en tenslotte terug naar Delta om de camper in te leveren.

USA Roadtrip Washington en Oregon 2017, deel 18

Op Deception Pass State Park hadden we met de camper een prachtige plek. Het is nog steeds goed weer, maar de verwachting voor de komende dagen is niet best. Daarnaast gaan we de Verenigde Staten ook verlaten en rijden via Abbotsford en  Maple Ridge de Golden Ears brug over. Zoals veel bruggen over de Fraser River is ook dit een tolbrug. Wat in Canada direct opvalt is hier de gigantische drukte op de wegen. Vele malen erger dan aan de Amerikaanse kant. De metropool Vancouver reikt wel heel ver. Langs de Pitt River vinden we een rustige plek voor een picknick.

Deception Pass State Park

Pitt River nabij Coquitlam

Visarend boven Pitt River nabij Coquitlam

In Vancouver gaan we eerst naar Chinatown om de Dr. Sun Yat-Sen Classical Chinese Garden te bewonderen. Het is immers voorjaar. Helaas, men is aan het restaureren en de tuinen derhalve gesloten. Dan maar even Chinatown zelf doorgelopen, waar – behoudens de troep en de junks – niet zoveel te bewonderen is.

China Town, Vancouver

We gaan door naar het bekende Gastown, Het is een mix van hedendaagse winkels, toeristische bedrijven, restaurants, nachtclubs, armoede en  woningen. Aan het begin van Water Street staat een beeld van “Gassy” Jack Deighton . Gastown is naar hem vernoemd . Deze zeeman uit  Yorkshire , opende in 1867 de eerste bar van het gebied.

Gassie Jack in Gastown, Vancouver

Gastown’s beroemdste oriëntatiepunt is de Steamclock. Het werd in 1977 gebouwd als onderdeel van het gedistribueerde stoomverwarmingssysteem van Vancouver. Het oorspronkelijke ontwerp was defect en het moest worden aangedreven door elektriciteit na een onderbreking. Het stoommechanisme werd volledig gerestaureerd omdat het een belangrijke toeristische attractie werd geworden, en is inmiddels een belangrijk erfgoed van de stad.

Stoomklok in Water Street, Gastown, Vancouver

Stoomklok in Water Street, Gastown, Vancouver

Vanuit Water Street gaan we langs de Vancouver Lookout naar haven bij Canada Place. Met dit bewolkte weer slaan we de Lookout toren maar over.

Selfie voor Canada Place

Met de taxi gaan we naar Gainville Island en bezoeken de Public Market. Een  overdekte mark waar heerlijke geuren en kleuren op zowel de fruit en groente afdeling alsook bij de bakkersovens je tegemoet komen.
Naast de markt kent Gainville Island nog veel leuke winkels, restaurants en galerieën, velen gevestigd in opgeknapte oude fabriekspanden. De enige in gebruik zijnde betonnen silo’s op het eiland zijn prachtig en zeer kleurrijk gedecoreerd.  De zes beton silo’s worden omgezet in een levendige muurschildering, dankzij internationaal bekende straatkunstenaars Gustavo en Otávio Pandolfo.

Gainesville Island, Vancouver

Market op Gainesville Island, Vancouver

Vancouver down town vanaf Gainesville Island

Zes beton silo’s met een levendige muurschildering

Als het weer iets beter wordt gaan we naar Stanley Park. We hebben niet veel tijd dus lopen van de Lions Gate Bridge het park door tot aan de vuurtoren. Vanaf het park is er een fraai uitzicht op de stad en de Vancouver Bay. Vlak voor de Brockton Point Lighthouse staan de Totem Poles.  De Stanley Park Totem Poles zijn een van de meest bezochte toeristische attracties van British Columbia. Deze monumenten worden tot leven gebracht door de First Nation kunstenaars en zijn een van de meest herkenbare culturele symbolen van West-Canada. Het even verderop gelegen Brockton Point Lighthouse werd gebouwd in 1914.

North Vancouver vanaf Stanley Park

Totem Palen in Stanley Park, Vancouver

Totem Paal in Stanley Park, Vancouver

Brockton Point Lighthouse, Stanley Park , Vancouver

Na Vancouver zit onze reis erop.  Jammer dat het weer in Vancouver zo slecht was waardoor de stad wat tegenviel. Maar de gehele reis was een fantastische tijd. Door de vele besneeuwde wegen anders dan gepland, maar met de camper is dat nooit zo’n probleem. We hebben hierdoor veel meer van Washington  en met name Oregon kunnen zien dan gepland. En daar hebben we een ontzettend fijne tijd gehad en heel veel gezien.  Het was niet onze eerste trip naar de verenigde Staten en zal ook zeker niet onze laatste zijn.

KLM vlucht boven Holland

Maar we zijn ook weer dolblij thuis te zijn en worden op de luchthaven met vol enthousiasme begroet door onze dochter en kleinkinderen.