Deze route gaat vanaf de Pacific Coast bij Astoria naar Mount Saint Helens.

USA Roadtrip Washington en Oregon 2017, deel 14

Via weg 504 rijden we de bergen in, richting Mount Saint Helens.  Bij het Visitor Center stoppen we even voor wat laatste informatie en gaan dan – na een lunchstop bij Silver Lake – de 70 km lange weg op naar het punt waar je zo dicht mogelijk bij Mount Saint Helens kan komen.

Silver Lake op weg naar Mount Saint Helens

Na weer een bocht zien we de eerste glimpen van de berg.  Onderweg stoppen we al voor een de eerste shots. Het is prachtig en het weer werkt  fantastisch mee.

Mount Saint Helens

Mount Saint Helens

Mount Saint Helens

Mount Saint Helens

Mount Saint Helens

Dan komen we bij Loowit Viewpoint en kijken de ogen uit. Wat een immense vlakte heeft de uitbarsting van 1980 nagelaten in het landschap. De lavabedden zijn nog volop te zien. Het is een surrealistisch uitzicht wat zich op een foto maar deels laat vastleggen..

Mount Saint Helens

Mount Saint Helens

Mount Saint Helens

Squirl bij Mount Saint Helens

We rijden nog een even door en zijn dan bij het Johnston Ridge Observatory.  Het Johnston Ridge Observatory ligt aan het eind van de Washington State Route 504 . De tentoonstellingen hier richten zich op de geologische geschiedenis van de vulkaan en verslagen van ooggetuigen van de uitbarsting in 1980. Tevens is hier het onderzoekscentrum gevestigd dat vulkanische activiteiten volgt.

Johnston Ridge Observatory bij Mount Saint Helens

In het theater van het Observatorium volgen we een film over de vulkaan. Mount St. Helens is het meest bekend voor zijn grote uitbarsting in 1980. Het was de dodelijkste en meest destructieve vulkanische uitbarsting in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Zevenentwintig mensen werden gedood; 250 woningen, 47 bruggen, 24 km spoorwegen en 298 km aan wegen werden vernietigd. Een massale grondverschuiving, veroorzaakt door een aardbeving die 5,1 op de Richter-schaal meet, veroorzaakte een uitbarsting die de hoogte van de top van de berg van 2949 meter tot 2549 m verlaagde. Hierdoor ontstond een 1,6 km brede hoefijzervormige krater.  Als de film is afgelopen worden we verrast als het doek en gordijnen omhoog gaan en ineens Mount Saint Helens in volle glorie door het raam te bewonderen is.  Heel mooi gedaan.

Mount Saint Helens vanuit theater

Een korte wandeling geeft nog net wat meer uitzicht op de lava- koepel,  de krater, de lava bedden en de grondverschuiving.

Mount Saint Helens

Mount Saint Helens

Mount Saint Helens

Selfie bij Mount Saint Helens

Aan het eind van de middag gaan we de 70 km lange weg terug naar Castle Rock, waar tegenover het visitors center onze campsite is in het Washington Seaquest State Park en gaan dan genieten van een onvervalste American BBQ.

BBQ op Seaquest State Park

BBQ op Seaquest State Park