Deze route gaat vanaf Baker City naar John Day Fossils Bed National Park met Shephards Rock en de Painted Hills

Vanuit Baker City in het oosten van Oregon gaan we de John Day Highway op tot aan Dayville en gaan daar het John Day Fossil Beds National Monument in.

Dit park is bijna 150 km2 groot en bevat woestijnbossen, rivieren met fraaie oeverzones en kleurrijke badlands. Het park is bekend om zijn goed bewaarde fossiele planten en zoogdieren die 5 tot 45 miljoen jaar geleden in dit gebied leefden. Het bestaat uit drie geografisch gescheiden eenheden: Sheep Rock, Painted Hills en Clarno. Deze laatste lag voor ons te ver van de route om nog te kunnen bezoeken, maar de anderen waren werkelijk een bezoek waard.

Fossil Beds Overlook

Fossil Beds Overlook

Sheep Rock bevat  kleurrijke lagen van vulkanisch as. De rijke groene kleur van het kleisteen is door oxidatie van bepaalde mineralen ontstaan.  Bij de Sheep Rock bezoeken we ook nog het interessante Thomas Condon Paleontology Centre. Dit is een museum, onderzoekscentrum en Visitor center ineen. Het geeft veel achtergrond over het ontstaan van de geologische kenmerken in het gebied.
Iets verderop bezoeken we de James Cant Ranch. Deze ranch is een oud boerderijcomplex in het park en aan weerszijden van de John Day River gelegen . Het was sinds 1910 in bezit van James Cant. In 1975 is het verkocht aan de National Park Service. Nu wordt de Cant Ranch bewaard om bezoekers een vroege 20e eeuwse veehouderij te tonen.

Historic Cant Ranch

Historic Cant Ranch

Historic Cant Ranch

Historic Cant Ranch

Historic Cant Ranch

Foree’s Trail Head

Flood of Fire Trail

 

Story in Stone Trail

Painted Hills hebben we met name op ons programma staan door de aflevering die zich hier deels afspeelde van Wie Is De Mol? De Painted Hills staan bekend als een van de zeven wonderen van Oregon en duidelijk genoemd naar de kleurrijke lagen van heuvels. Deze komen overeen met de verschillende geologische tijdperken, gevormd toen het gebied nog een rivier met uiterwaarden was.
In de Painted Hills liggen nog vele fossiele resten van zoogdieren en is een van de belangrijkste gebieden voor paleontologen op dit gebied. De kleuren van de heuvels hier vormen werkelijk een fantastisch landschap waar we uren hebben doorgebracht en telkens door de zon een nieuwe verrassing geven.

Painted Hills

Painted Hills

Painted Hills

Painted Hills

Painted Hills

Painted Hills

Painted Hills

Painted Hills