Op deze trip is Yellowstone National Park ons hoofddoel, maar het zuidwesten van South Dakota heeft zoveel indruk gemaakt dat ik daar graag een artikel aan besteedt.

Bij Yankton gaan we de Missouri River  over en trekken hier vanuit Nebraska de staat South Dakota binnen. Het is een leuke weg maar wel een zoals je ze veelal tegenkomt in de country. We volgen de Missouri en gaan waar deze de I-90 kruist verder op de Interstate. In 2 uur zitten we dan in een heel andere omgeving, Badlands National Park.

Badlands National Park

De ruigheid van het Badlands National Park is fantastisch. De gevarieerde geologische afzettingen bevatten één van ’s werelds rijkste fossiele bedden. Het park dat een 90.000 ha groot is, heeft de grootste en meest uitgestrekte prairie van de Verenigde Staten. In het verleden liepen hier bijzondere

Prarie Dogs in Badlands

zoogdieren zoals de neushoorn en de sabeltandtijger. Er leven nu bizons, bighorn sheeps, prairiedogs  en de bijna uitgestorven zwartvoetbunzing. En buiten de bunzing komen we ze ook allemaal tegen. Het is de eerste keer dat we bizons in het wild tegenkomen. En wat zijn het prachtige kolossale dieren.

Het is fantastisch om door het park te rijden, deels over verharde, deels over

Badlands mountains and prairie

onverharde wegen. Maar na elke bocht of heuvel is er weer iets prachtigs te ontdekken.

Bear Country USA

Bears in Bear Country USA

Bear in Bear Country USA

Vanuit Badlands rijden we via Rapid City naar Bear Country USA. We hadden er eens over gehoord en er zijn wel meer wildlife safariparken, maar deze is niet de grootste, maar wat beren betreft de allerbeste. Heel dicht bij lopen de beren langs de auto’s en kun je hun pracht bewonderen. Helaas hadden we niet het beste weer, het regende regelmatig. Maar wellicht waren daardoor de beren juist erg actief. Een bezoek aan dit prachtige park zouden we iedereen willen aanbevelen.

Custer State Park

Een klein stukje (30 km) naar het zuiden rijden we Custer State Park in. Het Park is vernoemd naar het aan de westelijke rand van het park gelegen plaatsje Custer, wat op zijn beurt is vernoemd naar Generaal George Armsrong Custer, een Amerikaanse officier van het leger en de cavalerie-commandant in de Amerikaanse Burgeroorlog en de Amerikaanse Indian Wars.

Het park kent een vele highlight, die aan  Wildlife Loop Road  en de Peter Norbeck Scenic Byway liggen. Beide juweeltjes om te rijden.

Bisons in Custer State Park

Pronghorn in Custer State Park

Bisons behind trees

Zoals de naam al doet vermoeden is er op de 27 km lange Wildlife Loop Road heel veel wild te zien. Custers State Park kent na Yellowstone de grootste populatie van bizons in de Verenigde Staten. Daarnaast zijn er veel “wilde” ezels (burros), gaffelbokken, antilopen, fazanten en prairie dogs die je altijd zult tegenkomen. Wat minder vaak te zien zijn de coyotes en enkele katachtigen als de bobcat. Jaarlijks op de laatste vrijdag in september vind de Roundup plaats. Helaas waren wij er op een ander tijdstip. Bij de Roundup worden alle bizons door cowboys en cowgirls voor telling bijeengedreven wat een fantastisch gezicht en geluid moet zijn. Voor een korte indruk hiervan kun je deze film bekijken.

De Peter Norbeck Scenic Byway bestaat uit een lus van vier doorgangswegen, highway 16, 87, 89 en 244, die ook de toegang vormen naar Mount Rushmore en het Crazy Horse monument. De byway maakt deel uit van de Amerikaanse hwy 16A, de Iron

Tunnel on Iron Mountain Road

Mountain Road. Dit is een smalle weg met drie eenbaanstunnels die allen zo gemaakt zijn om bij de uitgang de beelden van Mount Rushmore te omlijsten. Verder is deze weg heel bochtig met de meest prachtige views op de weg zelf.

Een ander deel van de Scienic Byway is de Needles Highway. Deze weg die vernoemd is naar de hoge granieten “naalden” waar het omheen slingert is 23 km lang. De weg gaat door twee smalle tunnels van  pure graniet. Vanwege de smalle weg, de scherpe

Needles Highway

bochten en lage tunnels heeft de weg zeer weinig verkeer. Eigenlijk alleen voor motoren en personen wagens, maar zo overweldigend dat het zeker de moeite waard is.

Mount Rushmore en Crazy Horse

Aan de randen van Custers State Park bevinden zich de grootste publiekstrekkers van South Dakota. Nabij het plaatsje Keystone ligt aan Mount

Mt. Rushmore Memorial

Rushmore National Memorial. De uit graniet gehakte portretten van de – voor velen – vier belangrijkste Amerikaanse presidenten: George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln. Uitkijkend over de Black Hills vertelt het monument het verhaal van de geboorte, groei, ontwikkeling en het behoud van de

George Washington en Abraham Lincoln

Verenigde Staten. Een heel patriottische plek maar een must als je door South Dakota reist.

 

 

 

 

Crazy Horse sculpture

Zo’n 25 km naar het zuidwesten is de nog meer overweldigende Crazy Horse memorial.

Ondanks dat je hier lang niet zo dicht bij de beeltenis kan komen als bij Mount Rushmore is het zeker zo druk. Opmerkelijk daar de beeltenis van Crazy Horse

Crazy Horse Memorial

nog “under construction” is, en dat al voor bijna 70 jaar. Als de beeltenis van Crazy Horse klaar is zal deze 195 meter lang en 172 meter hoog zijn. Daarmee vele malen groter dan de presidentshoofden bij Mount Rushmore, welke nog geen 20 meter hoog zijn. Het zal als het klaar is – en dat zal nog decennia duren – het grootste beeld ter wereld zijn.

Crazy Horse Memorial is echter meer dan de beeltenis in wording. Het is gebouwd op het ideaal een gedenkteken te creëren om het levend erfgoed van de Noord-Amerikaanse Indianen te eren. Hieronder vallen ook meerdere

Indian Museum of North America

musea die zeker de moeite waard zijn, zoals het Indian Museum of North America en het Native American Educational & Cultural Center. De musea vertellen veel meer dan alleen het verhaal van Crazy Horse en maakte op ons zeker een grote indruk.

 

Als er een kans komt zullen we de Black Hills en deze streek van South Dakota zeker nog een keer bezoeken.