In 2015 hebben we voor het eerst kennis gemaakt met dit – voor Nederlanders – onbekende gebied in het zuiden van Californië. Het ligt circa 150 km ten noordoosten van San Diego. Er zijn 2 zaken die een bezoek hieraan de moeite waard maken: Canyon Palm Springs en het Sculpture Park Galleta Meadows.

Borrego Springs

Borrego Spings is een klein dorp met ongeveer 3.500 inwoners en ligt zo’n 75 mijl ten noordoosten van San Diego in de staat Californië. Borrego Springs is compleet omringd door het Anza Borrego Desert State Park, het grootste State Parks van Californië. Er zijn in enkele winkels en restaurants, maar het is een rustig dorp en ligt op ongeveer 55 mijl van de felle lichten van de drukke  west coast.  In 2009 is Borrego Springs aangewezen als California’s eerste en Amerika’s tweede “International Dark-Sky Gemeenschap“. Het is een centrum voor openbare astronomie activiteiten gedurende het hele jaar. In

Borrego Palm Canyon Nature Trail

Vlak naast de campground in het State Park is het beginpunt van de Palm Canyon Trail. Borrego Palm Canyon is een brede geul aflopend langs de San Ysidro Mountains net ten westen van Borrego Springs.

Oase Anza Borrego Desert State Park

De oprichting van het Anza-Borrego Desert State Park begon in de jaren 30 met de bescherming van deze canyon vol met palmbomen. De canyon trail is 5,5 km en stijgt 150 m naar een schaduwrijke oase in een verleidelijke woestijn. Er is ook een alternatieve bergroute – de Panoramic Overlook Trai  –  waarbij het pad continue berg-op en  berg-af gaat. Door de hitte en het klauteren over rotsen is het een zware tocht, maar geeft een voldaan gevoel na afloop. Het uitzicht naar en vanaf de Panoramic Overlook Trail is fantastisch.

Galleta Meadows

Dennis Avery (jawel, eentje van het Avery label) , was een filantroop en lokale held in zijn woonplaats. Als landeigenaar was hij bezitter van ca. 8 km2 onontwikkelde woestijn in Galleta Meadows, nabij Borrego Springs. Hij wilde zijn woonplaats iets nalaten voor na zijn overlijden en kreeg het idee om kunst op zijn land te plaatsen. In 2008 gaf hij opdracht voor het creëren van originele gelaste stalen sculpturen. De kunstenaar die hij koos was Ricardo Breceda.

Sculpture Olifanten in Galleta Meadows

De op ware grote gemaakte sculpturen zijn van dieren die hier ooit door de Borrego Valley zwierven toen het nog een weelderige bos was. In slechts een paar jaar tijd groeide de collectie uit tot een verzameling van allerlei dieren die ooit werden gevonden in het gebied van Anza Borrego State Park , zoals Sabertooth katten, reuzenschildpadden, prehistorische kamelen, schorpioenen, Colombiaanse mammoeten, Merriam’s tapirs, uitgestorven paarden, grond luiaards en de enorme vogels. In totaal zijn er 129 beelden.

De meest spectaculaire creatie is waarschijnlijk de meer dan 100 meter lange zeeslang die schijnbaar woonde in holen en komt uit het woestijnzand naar boven. Met het hoofd van een draak en de staart van een ratelslang, was dit met 40.000 dollar het duurste kunstwerk.